Jumaat, 5 April 2013

Wan Azizah bertanding atau tidak- dilema Anwar?

Anwar Ibrahim dan Dr Wan Azizah Wan Ismail


KUALA LUMPUR - Apabila Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Nurul Izzah menyangkal kenyataan bapanya Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa ibunya Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tidak akan bertanding pada pilihan raya ke-13 akan datang, ada pihak tertanya apakah yang berlaku dalam keluarga PKR? 

Mungkinkah ia hanya sandiwara atau wujud perselisihan secara terbuka dalam parti itu? 

Nurul Izzah, yang juga anggota Parlimen Lembah Pantai menyifatkan kenyataan ketua pembangkang itu sebagai "hanya cakap-cakap politik" dan setakat ini tidak ada perancangan sebegitu.

Malah, Nurul Izzah juga tidak percaya Anwar akan beralih angin bertanding di Perak seperti yang dibayangkan ketua umum PKR itu.

"Setakat ini tidak ada perancangan sebegitu dan ia akan dimuktamadkan semasa hari penamaan (calon) nanti," Nurul Izzah memberitahu pemberita selepas menyampaikan ceramah di Chabang Tiga, Kuala Terengganu pada malam tadi.

Timbalan Presiden Mohamed Azmin Ali, penyokong kuat Anwar, sebaliknya mengesahkan kenyataan Anwar yang dibuat ketika ditemubual stesen televisyen Al-Jazeera pada Rabu malam.

"Wan Azizah akan mainkan peranannya untuk menjelajah seluruh negara bagi memikat pengundi wanita dan tidak akan bertanding untuk peringkat dewan undangan negeri (DUN)," kata Azmin mengenai presiden partinya semasa ditemui pemberita di
ibu pejabat PKR di Petaling Jaya.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan